Chleb z burakiem

Buraki to bardzo zdrowe warzywa. W naszych domach miejsce dla czerwonego barszczu zarezerwowane jest na jeden dzień w roku, którym jest wigilia. Powoli do naszej kuchni i spiżarni wkradają się kiszone buraki, jak również powracają buraczki podsmażane z zasmażką, serwowane jako dodatek do drugiego dania. To jednak wciąż za mało. Zapominamy, że buraki posiadają udowodnione badaniami naukowymi, właściwości lecznicze. Poprawiają odporność, wzmacniają układ krwionośny, pomagają w walce z wirusami, zawierają duże ilości żelaza, które jest niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dziś przygotujemy pyszny i zdrowy chleb z Buraków, którym z pewnością zaskoczyć swoich gości czy domowników.

Składniki:

2 kg mąki tortowej
100 g świeżych drożdży
1 litr koziego mleka
100 ml wody
3 łyżeczki soli drobnoziarnistej
1 litr soku z buraków
100 g maku

Przygotowanie:

1). Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
2). Kozie mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Zostawić na 10 min.
3). Do mąki dodać połowę mleka z drożdżami i połowę soku z buraków. Mieszać drewnianą łyżką.
4). Dodać pozostałe mleko z drożdżami i sok z buraków, dokładnie wyrobić za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto będzie gęste i lepkie.
5). Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na około 1 h do wyrośnięcia.
6). Przygotować 3 – 4 duże keksówki lub inne dowolne, metal -owe formy do pieczenia. Drewnianą łyżkę moczyć w wodzie i przykładać ciasto do foremek. Za pomocą mokrej whisky wygładzić wiesz ciasta. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około
1 h.
7). Wierzch wyrośniętych chlebów posypać makiem.
8). Chleby wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 40 – 50 minut, do momentu, aż Wierzch będzie pokryty chrupiącą skórką, a po wyciągnięciu chleba z formy i postukaniu w niego od dołu, będzie można usłyszeć charakterystyczny, pusty dźwięk.
9). Chleby odłożyć do góry nogami na kratce, przykryć czystą bawełnianą ściereczką, pozostawić do całkowitego wystudzenia.